Toerisme

Anderen is fraai gesitueerd in het beschermde natuurgebied “Beek- en Esdorpen Landschap Drentsche Aa”. Dit gebied van weilandjes en akkers, afgewisseld door heide, moeras, zandverstuivingen en houtwallen, is van grote waarde voor Drenthe.

Het Drentsche Aa gebied

‘Kenners van de natuur’ hebben het Drentsche Aa gebied samen met het Geul- en Gulpdal in Limburg uitgeroepen tot de twee mooiste landschappen van Nederland.

De, met 5 sterren bekroonde, Drentsche Aa is een van de laatste gave beekdalen van Nederland. Het ademt historie van hunebedden en esdorpen. De moerassige weilanden langs de beken herbergen orchideeën en ijsvogels, het is er overdag nog stil en ’s nachts goed donker. De landbouw is hier omgevormd tot bloemrijke graslanden en voor de avontuurlijke natuurrecreant zijn er laarzenpaden.” ( bron; de Volkskrant 17 sept. 2005)

Wandelen en fietsen

Vanuit het dorp kunnen heerlijke fiets- en wandeltochten worden gemaakt. De dichtstbijzijnde boswachterijen zijn op slechts 1 km afstand.

De nabije omgeving

Musea, antiekboerderijen, zwemgelegenheden (binnen en buitenbaden), waterrecreatie, heidevelden, bossen……….

Toeristisch knooppunt in Anderen

Aan de Anlooërweg, even ten noorden van de bebouwde kom van Anderen, is een nieuw knooppunt aangelegd ten behoeve van het Levend bezoekersnetwerk Drentsche Aa. Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa kent sinds 2004 een `Levend bezoekersnetwerk'. 

In plaats van één centraal bezoekerscentrum zoals de meeste Nationale Parken hebben, heeft de Drentsche Aa een netwerk van toegangspoorten, knooppunten en informatiepunten verspreid over het gebied. Voor de ontwikkeling van het Levend bezoekersnetwerk worden op verschillende plaatsen in het landschap zogeheten knooppunten aangelegd. Op deze punten kunnen bezoekers hun auto parkeren en hun weg te voet of per fiets vervolgen. Daarnaast wordt de parkeervoorziening op deze punten gecombineerd met een informatievoorziening. 

De parkeerplaats aan de Anlooërweg is opgeknapt en uitgebreid naar 10 parkeerplaatsen. De parkeerplaats is voorzien van een informatiezuil met informatie over de omgeving. 

Ook de parkeerplaats bij het dorpshuis Oes Stee in Anderen is recentelijk opgeknapt. Deze parkeerplaats ligt op korte afstand van het knooppunt en kan als overloopvoorziening worden gebruikt. Het knooppunt heeft de naam Hagenbrink gekregen, als verwijzing naar de oude streeknaam.